Από το κρασί αρωματισμένο με γλυκάνισο για συνοδεία στα προπόματα των αρχαίων συμποσίων (μικρά πιατάκια με ορεκτικά κυρίως θαλασσινά) ως το τσιπουράκι ή το ούζο για συνοδεία στους μεζέδες των καφενέδων, των τσιπουράδικων και των ουζερί πέρασαν κάμποσοι αιώνες. Η δημώδης κουζίνα του τόπου που εμπλουτίζεται και εξελίσσεται σε αστική και γιατί όχι λόγια σε σημεία όπως ο Βόλος ακολουθεί παράλληλη πορεία με την ανάπτυξη και την εξέλιξη των Ελληνικών αποσταγμάτων.

Η παγκόσμια τάση του food to share και του food pairing δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στην Ελληνική γαστρονομία να λάμψει περιλαμβάνοντας πλέον αξιόλογα μοναδικά όπλα στην φαρέτρα της όπως τα μονοποικιλιακά αποστάγματα τα αποστάγματα οίνου, τα παλαιωμένα αποστάγματα, τις ρετσίνες νέας εποχής, τις μπύρες μικροζυθοποιίας και μια σύγχρονη και εξελισόμενη πλέον οινοποιία.

Ιδιαίτερο ρόλο στην απόλαυση ενός αποστάγματος μαζί με την θερμοκρασία, το περιβάλλον, τις οσμές και τον μεζέ, παίζει το ποτήρι.

Τα ανισούχα με υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς όπως συνηθίζεται στις χώρες τις Μεσογείου (ούζο, αρακ, παστις κλπ) πίνονται σε ποτήρι στενό ψηλό με τα 2/3 να συμπληρώνονται από νερό για να γίνει η γαλάκτωση, να κατέβουν οι αλκοολικοί βαθμοί του αποστάγματος και να φανεί η περιεκτικότητα σε ανισόλη. Οι λαοί της ανατολής (Τούρκοι, Λιβανέζοι κλπ) προτιμούν ποτήρια με λεπτό γυαλί και ένα ελαφρύ άνοιγμα στο χείλος.

Η κρητική τσικουδιά μονής απόσταξης όπως και η Κυπριακή ζιβανία σε ποτήρι τύπου δαχτυλήθρα και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Η χαμηλή θερμοκρασία περιορίζει τα έντονα αρώματα και μειώνει την αίσθηση αλκοολικότητας του αποστάγματος.

Τα τσίπουρα και οι τσικουδιές πολλαπλής απόσταξης χρειάζονται χώρο για να απλώσουν τα αρώματα τους και να μην φέρνουν έντονη την αλκοολικότητα στην αρχή στη μύτη. Ποτήρια τύπου ταβερνάκια με ανοιχτό χείλος είναι ιδανικά. Έχουν αρκετό χώρο για τον πάγο ή το νερό (25%) απιονισμένο ή μεταλλικό.

Τα αποστάγματα οίνου, τσίπουρα από 3πλης απόσταξης και πάνω σε ποτήρι γευσιγνωσίας αποσταγμάτων τύπου τουλίπας με 1/4 νερό απιονισμένο ή μεταλλικό το οποίο προσθέτουμε σιγά σιγά. Η τουλίπα βοηθάει να ζεσταίνουμε ευκολότερα το απόσταγμα με το χέρι μας αν έχει σερβιριστεί σε χαμηλή θερμοκρασία.

Τέλος τα παλαιωμένα αποστάγματα σε ποτήρι αποστάγματος γκράπας ή γευσιγνωσίας με τον ίδιο τρόπο όπως τα δεξαμενής. Old fashion αν θέλουμε να προσθέσουμε πάγο.

Τα Ελληνικά αποστάγματα βγαίνουν δειλά δειλά από τα σύνορα της χώρας.
Ας τους προσδώσουμε αξία χρησιμοποιώντας το κατάλληλο ποτήρι.

Γράφει ο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *