Πάσχα η γιορτή της άνοιξης

Της αναγέννησης της φύσης μα και της ίδιας της ζωής

Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή Λαμπρή, και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού ή απλώς Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του Χριστιανισμού.
Το δάκρυ της Παναγίας , το νερό της ζωής , το Αγιονέρι , ή το αγίασμα κατά την παράδοση των μοναχών του Αγίου Όρους δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι της γιορτής της Ορθοδοξίας.

Στο τραπέζι της Λαμπρής όπου γιορτάζεται η Ανάσταση και η αναγέννηση της άνοιξης το άγιο τσιπουράκι παίρνει την θέση του συνήθως νωρίς , δίπλα στον ψήστη (συχνά οικοδεσπότη) σε μια γωνίτσα για το καλό , σαν σε προθέρμανση πριν την απόλαυση βαρελάτων ρετσινών , πλούσιων τανικών ερυθρών , υψηλής οξύτητας βαρελάτων λευκών ή ξηρών αφρώδων οίνων . Με γλυκάνισο ή χωρίς για συνοδεία στο παστό , το τουρσί , τις ελιές , το πασχαλινό αυγό με το χοντρό αλάτι και το πιπέρι , την κρύα στεγνή μαγειρίτσα που περίσσεψε από το βράδυ της Ανάστασης , τα τυροκομικά και τόσα άλλα μεζεδάκια που σκοπό έχουν ν ανοίξουν την όρεξη και να βαστάξουν τους συμμετέχοντες μέχρι να βγουν τα πρώτα καλούδια από την σχάρα . Η οικογένεια και οι καλεσμένοι σιγά σιγά μαζεύονται γύρω από τις ψησταριές και το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών δίνει και παίρνει με το Χριστός Ανέστη και το Αληθώς ο κύριος να ακούγεται μέχρι να αναδειχθεί ο τυχερός της ημέρας που το αυγό του θα βγει αλώβητο από τα απανωτά τσουγκρίσματα.

Όσο περνάει η ώρα και η παρέα μεγαλώνει μεζεδάκια αντίστοιχα του πόστου του ψήστη παίρνουν την θέση τους στο κεντρικό τραπέζι με τις πρώτες σαλάτες , το τζατζικάκι , την τυροκαυτερή και τις υπόλοιπες αλοιφές να κάνουν την εμφάνιση τους . Χλωρά τυριά , καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και πατάτες ψητές ή τηγανιτές συμπληρώνουν σιγά σιγά το γιορτινό τραπέζι . Σ αυτό το στάδιο οποιοδήποτε πολυποικιλιακό ή μη τσίπουρο μπορεί να μας ανοίξει την όρεξη και να δώσει την σκυτάλη στα κρασιά του πασχαλινού τραπεζιού. Μοσχάτα , Ροδίτες , Φιλέρια και τόσες άλλες γηγενής ή μη ποικιλίες έχουν τον τρόπο να μας ετοιμάσουν για την κατανάλωση κρέατος ιδιαίτερα μετά από μια μακρά περίοδο νηστείας.

Σε κάποια μέρη όπως ο Βόλος, το Πήλιο , ο Τύρναβος , τα Γιάννενα και η Κρήτη δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι και συνεχίζει ως το τέλος να συνοδεύει τα πλούσια μεζεδάκια της Λαμπρής , μιας μέρας που παραδοσιακά προσφέρεται να κουτσοπιείς και να κουτσοφάς αν είσαι επισκέπτης από σπίτι σε σπίτι ή ένας εκ των μαστόρων της ψησταριάς που έχουν πρώτοι πρόσβαση στην σχάρα και την σούβλα. Όσο περνούν τα χρόνια λάτρεις των Ελληνικών αποσταγμάτων σε όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας βαστούν το τσίπουρο ως συνοδευτικό μέχρι το τέλος του Πασχαλινού συμποσίου. Το τσίπουρο είναι σίγουρα το απόλυτο ορεκτικό για την έναρξη της Λαμπριάτικης κρεπάλης αλλά κι ένα πολύ ενδιαφέρον συνοδευτικό για το πασχαλινό τραπέζι ικανό να ντύσει όλα τα στάδια της κρεατοφαγίας και να αντικαταστήσει επάξια οποιοδήποτε κρασί.

Αν στους μεζέδες της σχάρας το χοιρινό με τα λουκάνικα , τα πανσετάκια , το θεσσαλικό κεμπάπ ή το κοντοσούβλι έχει την τιμητική του , ένα πολυποικιλιακό τσίπουρο ερυθρών ποικιλιών της Πελοποννήσου Νταραίος ή μια βουτυράτη πολυποικιλιακή τσικουδιά από ερυθρές ποικιλίες της Κρήτης 35Ν θα κάνουν τους γευστικούς μας κάλυκες ν αναστενάζουν από ευχαρίστηση και θα μας προετοιμάσουν για βαρελάτες ρετσινες ή πλούσια ερυθρά κρασιά , ως συνοδεία σ έναν καλοψημένο οβελία .

Μπορούμε ωστόσο να παρατείνουμε για λίγο την προθέρμανση . Άλλωστε σύμφωνα μ ένα Βολιώτικο γνωμικό , μετά το πρώτο όλα τ άλλα είναι δεύτερα! Έτσι τα γαρδουμπάκια , το σπλινάντερο ή το κοκορέτσι δένουν απόλυτα με μονοποικιλιακά αποστάγματα όπως ένας μεταλλικός Σιδερίτης Πνεύμα του Παρπαρούση ή blend από merlot , syrah και ροζακί Εωθινών λειτουργόντας ως ιδανικοί προπομποί στη περίπτωση που θέλουμε να συνεχίσουμε με πλούσια ερυθρά τανικά βαρελάτα κρασιά .

Το γεμιστό κατσικάκι στον ξυλόφουρνο με τα μυρωδικά του θα μας εκπλήξει πόσο ταιριάζει μ ένα κρυστάλλινο τριπλής απόσταξης Mr Grape του Νταραίου ή ένα χαμηλόβαθμο Συριανό τσίπουρο από Μονεμβασιά και Ασύρτικο του Μακρυωνίτη. Θα μου πείτε και μια πλούσια σε οξύτητα βαρελάτη Σαντορίνη θα λειτουργήσει καλά αλλά είναι κι αυτοί που προτιμούν τα αποστάγματα . Ένα παλιό ρητό των απανταχού τσιπουράδων αναφέρει ότι το κρασάκι ως γνωστό είναι για τον πονόλαιμο. Περί ορέξεως …

Στην περίπτωση του λιπαρού οβελία με την τραγανή πέτσα αποστάγματα όπως μία μονοποικιλιακή τσικουδιά από Syrah της 35 Ν ή ένα Μούχταρο του Lost lake distillery γεμάτο κόκκινα φρούτα μας δίνουν την αίσθηση της συνέχειας . Αν δε θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι πολύ ιδιαίτερο λόγω της ημέρας , ας ταιριάξουμε ένα cask strength παλαιωμένο τσίπουρο επταετίας όπως το Puro single barrel , την βαθιάς κάπνισης δωδεκάμηνης παλαίωσης 35 Ν ή ένα Αγιονέρι Islay cask finish του Τσιλιλή δίπλα στα αμνοερίφια με το βούτυρο την καραμέλα και την κάπνα του βαρελιού να συμπληρώσουν την λιπαρότητα και την κάπνα του ξύλου ή του κάρβουνου. Εδώ κάπου οι οινολάτρες του Ξινόμαυρου , του Αγιωργίτικου , της Μαυροδαφνης , του Μαυροτράγανου , των αφρωδών ,και των λοιπών φυσικών ή μη κρασιών θα ασκήσουν βέτο αλλά όπως προείπαμε , περί ορέξεως…

Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος και πριν μας κόψουν οι βραδινές λιγούρες για το κρύο αρνάκι , τα σύζουμα ή το πιλάφι (καταλαβαίνετε ότι πάλι θα πέσει μια τελευταία βραδινή τσικουδιά από Μοσχάτο Σπίνας της 35Ν στο πόδι ) εκεί είναι που το πασχαλινό τσουρεκάκι , τα σιροπιαστά γλυκά και τα πλούσια σε βούτυρο , κρόκους αυγού , μαστίχα και βανίλια κουλούρια της λαμπρής παίρνουν την θέση τους στο τραπέζι με ένα στρογγυλό ανθικό και φρουτώδες απόσταγμα Μαλαγουζιάς του Lost lake distillery ή ένα πολυετές παλαιωμένο sauvignon blanc Μέθεξις Cigar του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη να ρίχνουν γλυκά την αυλαία της γιορτής της αγάπης και της ελπίδας . Οι λάτρεις των γλυκών ή ημίγλυκων οίνων ας μας συγχωρέσουν μέρες που είναι . Εγώ από τώρα ονειρεύομαι να δηλώνω la vie est belle με ένα παλαιωμένο τσίπουρο από Ντεμπίνα της Ζοίνος δίπλα σ έναν Γιαννιώτικο μπακλαβά χαϊδεύοντας μ ένα αίσθημα πληρότητας και ευτυχίας νωχελικά την κοιλιά μου.

Ξεχάσαμε θα πουν κάποιοι τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά , αλλά αυτά ας τα αφήσουμε για τα ανήλικα ή μια επόμενη φορά που θα ταιριάξουμε σοκολάτες , καφέδες , ξηρούς καρπούς , αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά με παλαιωμένα Ελληνικά αποστάγματα .

Έως τότε καλή Ανάσταση , αγάπη και τσίπουρο!

Γράφει ο